SEO

SEO

SEO (Search Engine Optimization) eli hakukoneoptimointi on käytännössä yksinkertaista, mutta kokemattomalle samoajalle todellinen termiviidakko. Jos haluat tietää mitä hankalien termien takana piilee, tutustu tähän osioon!

EMD eli Exact Match Domain
SEO

Exact match domain tarkoittaa sivuston osoitetta, joka vastaa tarkalleen jotakin tiettyä hakutermiä. Esimerkiksi hakua ”halvat lennot” tarkalleen vastaava domain on www.halvatlennot.fi.

Linkkifarmi
SEO

Linkkifarmi tarkoittaa sivustoa, jonka päätehtävänä on linkittää muille sivustoille. Linkkifarmeja käytettiin ennen hakukoneoptimoinnissa hankkimaan lisää sivustolle osoittavia ulkoisia linkkejä sijoitusten nostamista varten.

Hakukone
SEO

Hakukone tarkoittaa ohjelmistoa, joka kerää sivustoista tietoja, tallentaa ne välimuistiinsa ja hakee sieltä parhaiten henkilön hakua vastaavat sivut hakutuloksina.

Indeksointi
SEO

Hakukoneilla on omat indeksit eli hakemistot, joissa on tiedot kaikista hakukoneella löytyvistä sivuista. Indeksointi tapahtuu siten, että hakukoneet seuraavat sivuilta löytyviä linkkejä, kulkevat niitä seuraten ympäri internetiä ja tallentavat löytyvät sivut välimuistiinsa.

Ulkoinen linkitys
SEO

Ulkoinen linkitys tarkoittaa sivustolle muilta sivustoilta johtavia linkkejä. Esimerkiksi jos joku jakaa sivusi Facebookissa tai Twitterissä, tai linkittää siihen blogikirjoituksestaan, olet saanut sivustollesi johtavan ulkoisen linkin.

PageRank
SEO

Sivuston tai yksittäisen sivun PageRank on yksi Googlen käyttämistä kriteereistä, joiden perusteella se sijoittaa sivut paremmuusjärjestykseen hakutuloksissa.

Sisäinen linkitys
SEO

Sisäinen linkitys tarkoittaa linkkiä, joka johtaa jonkin sivuston sisällä sivulta toiselle. Sisäisiin linkityksiin ei lasketa toisilta sivustoilta sivustolle johtavia linkkejä eikä sivustolta ulos lähteviä linkkejä.

Sitemap.xml-tiedosto
SEO

Sitemap.xml-tiedosto eli sivukartta helpottaa hakukoneiden tekemää sivuston indeksoimista. Tiedostossa kerrotaan sivuston sivut, joiden toivotaan indeksoituvan.

Robots.txt-tiedosto
SEO

Robots.txt on tekstitiedosto, joka ohjeistaa hakukoneita lukemaan ja indeksoimaan sivustoa. Jos sivustolla on esimerkiksi joitakin sivuja, joiden ei toivota näkyvän hakukoneen hakutuloksissa, tämä voidaan kertoa tiedostossa.

Sivuston sisältö
SEO

Hakukoneet rakastavat tekstisisältöä, ja ilman hyvää sisältöä sivuilla ei ole juurikaan mahdollisuuksia sijoittua hakukoneiden hakutuloksissa. ”Content is king” -mantraa on hoettu viime vuodet ahkerasti, ja väite pitää jatkossakin yhä vankemmin paikkansa.

Title
SEO

Title eli sivun otsikko kertoo olennaisimman sivun sisällöstä. Title on tärkeimpiä kriteereitä, joiden perusteella hakukone määrittelee, käsitteleekö sivu haettua asiaa.

Personoidut hakutulokset / Personalized Search
SEO

Hakukoneet pyrkivät tarjoamaan hakijoille mahdollisimman hyvin heidän hakuaan vastaavia tuloksia. Ennen tähän käytettiin vain sivustoihin liittyviä kriteereitä, mutta nykyään hakukoneet pyrkivät muodostamaan hakijoista mahdollisimman tarkan kuvan ja tarjoavat hakutuloksia myös sen perusteella.

Liity sähköpostilistallemme ja pysyt ajan tasalla digimaailman uutuuksista!

© 2018 Omni Partners Oy
Simple Share Buttons